KYSELINA HYALURONOVÁ – ZNÁTE ROZDÍL MEZI MIKROMOLEKULÁRNÍ A MAKROMOLEKULÁRNÍ?

Kyselina hyaluronová je v kůži přirozeně se vyskytující polysacharid, jehož množství věkem (stárnutím) v kůži ubývá. Kyselina hyaluronová se používá na výrobu hydrogelů na biomedicínské a kosmetologické použití.

Existuje mnoho různých makromolekulárních struktur kyseliny hyaluronové. Mikromolekulární kyselina hyaluronová má až 100krát menší molekuly než makromolekulární kyselina hyaluronová, což umožňuje těmto molekulám pronikat do hlubších vrstev kůže a intenzivně tak zvlhčovat pokožku zevnitř a "vyplňovat" jemné vrásky. Makromolekulární kyselina hyaluronová zas díky velikosti svých molekul zůstává na povrchu a hydratuje vnější vrstvu kůže. Kombinace mikro a makromolekulární kyseliny má tedy dvojitý efekt na naši pokožku - intenzivní hydrataci zvenčí i zevnitř, čehož výsledkem je svěžejší, mladistvější vzhled a zmírnění projevů stárnutí kůže.

dermatoložka a primářka estetické dermatologie Interklinik

MUDr. Michaela Blaško, PhD.,